Verksamhetsmål

Skriv ut

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-805 00

E-postadress: leksandsbostader@leksand.se

Medarbetare på en arbetsplats

Vi ska bygga 20–30 nya bostäder i Leksands kommun varje år

Leksands kommun har som mål att bli 18 000 invånare 2025. Vår roll i den liggande bostadsförsörjningsplanen är viktig för att kunna nå det målet. Vi har idag en tyngdpunkt på 1:or till 3:or och ser ett behov av att kunna utöka erbjudandet mot även större lägenheter och radhus.
Vi ser även över möjligheten att bygga kategoriboende – exempelvis för dem över 65, exempelvis som marklägenheter i byarna så att äldre kan bo kvar och yngre ta över deras nuvarande bostäder. Vi behöver också vara kreativa för att utveckla kostnadseffektiva lägenheter för yngre som idag har svårt att komma in på bostadsmarknaden, det kan handla om tomma verksamhetslokaler som omvandlas till bostadslägenheter.

Kvinna öppnar en dörr

Vi ska utses till Sveriges bästa allmännyttiga bostadsföretag senast 2026

Vår målsättning är självklart att fortsätta underhålla våra fastigheter med hög ambition och att vara nära våra hyresgäster. Förutom de övergripande hållbarhetsmålen kommer vi att arbeta med:

  • Vi ska tillgodose våra nuvarande och framtida hyresgästers/kunders behov av laddstationer för elbilar i alla våra områden.
  • Digitalisering/AI ska effektivisera och underlätta för våra hyresgäster och i vårt eget arbete.
  • Vi ska aktivt utveckla vår verksamhet med hjälp av innovativa idéer.
  • Vi ska bli bättre på kommunikation/information och involvera våra hyresgäster mer i dialog.

    Vi ska göra rätt prioriteringar vid rätt tidpunkt när vi underhåller våra fastigheter utifrån vår fleråriga underhållsplan. Arbetet för att öka trivsel och trygghet i våra bostadsområden fortsätter; det innebär bland annat att vi skapar attraktiva utemiljöer, visar omsorg om fastigheter, är närvarande och snabbt åtgärdar eventuella problem som kan uppstå.

    Genom vår samverkansmodell (dialog och prioriteringsmöten med kommunen) kan vi förvalta och utveckla innehållet i uppdragen på ett långsiktigt hållbart sätt.

    Vi ska vara bäst i Sverige på att förvalta kommunala verksamhetslokaler
    Vårt förvaltningsuppdrag uppgår totalt till 62 904 m2. Tillsammans med kommunen har vi en samlad kompetens kring fastighetsfrågor, en resurs som kan tillämpa en helhetssyn så att vi kan göra rätt prioriteringar vi exempelvis ombyggnation eller nybyggnation. Våra vaktmästare och våra tjänster gör det lättare för kommunens verksamheter att fokusera på sina uppdrag. Vi sätter våra brukare i centrum.

    Målsättningen att vara bäst i Sverige på att förvalta kommunala verksamhetslokaler mäts genom NKI för dessa lokaler.

Strandpromenaden med rikting mot Leksandsbron

Vi ska vara en av de bästa friluftskommunerna i Sverige

Vi ansvarar för all skötsel av kommunens gator, vägar och parker. Vi vill att de som bor här ska trivas och besökare känna sig välkomna. Tillsammans med kommunen och i medborgardialog, jobbar vi för att skapa säkra och trivsamma utemiljöer som gynnar folkhälsan för alla som rör sig i kommunen.

Vi utvecklar grön skogsbrukplan och värnar om den biologiska mångfalden där vi tar hänsyn till våra natur– och kulturmiljövärden som finns i skog och mark. I parker och grönområden bidrar vi till vår biologiska mångfald när vi skapar pollineringsytor och insektshotell för våra minsta kommuninvånare. Vi strävar efter att använda perenner och sommarblommor som gynnar pollinatörer och när vi planerar för belysning tar vi hänsyn till de djur som rör sig om natten.

Våra parker och offentliga ytor ska kännas trivsamma, trygga och locka till social aktivitet. De offentliga ytorna ska vara funktionella, estetiskt inbjudande och vackra efter varje årstids förutsättningar. Vi håller vår utemiljö fri från skräp, klotter och jobbar för att behålla vår position som den främsta dalakommunen gällande renhållning.

Vi anställer ca 30 personer säsongsvis för att kunna genomföra vår förvaltning av utemiljöer. Vi ser till varje individs möjligheter att bidra till verksamheten efter förutsättningar till arbete och skapar ett hållbart arbetsliv där vi hjälps åt i gruppen med olika arbetsuppgifter. Servicegruppen ansvarar även för de Highland cattle-kor som håller våtmarken kring Limsjön öppen.

Uppföljning av målen

Målen följs upp löpande och redovisas för styrelsen och i den offentliga årsredovisningen.

Vissa uppgifter, till exempel omvärldsbevakning och riskanalys, ses över varje år och fastställs av styrelsen. Ambitionen är att de övergripande målen skall leva hela den beslutade cykeln enligt färdplanen. Om det vid uppföljning framkommer stora avvikelser kan det innebära att målen revideras. Detta görs av styrelsen.

De detaljmål som sätts i respektive verksamhetsplan redovisas löpande internt. En sammanställning av verksamheternas viktigaste mål redovisas i årsredovisningens verksamhetsberättelse.

Sidan uppdaterad: 2022-11-11